Letterlijk

 • Het woord ‘Tae-kwon-do’ betekent — letterlijk vertaald — ‘voet-vuist-methode’, of om het simpel te zeggen: ‘alle mogelijke technieken met de armen & benen’, of beter zelfs: ‘het gebruik van het ganse lichaam’.

  ’Do’ beslist het ontbrekende element in dit geheel, nl. het cognitieve, sociale en emotionele aspect. Een meer oosterse vertaling van ‘Do’ is ‘de weg naar het doel’, een gezonde geest in een gezond lichaam.

Onderdelen

Grofweg zijn er 2 belangrijke onderdelen in Tae Kwon Do:

 • 1.

  Gevecht

  Een tegen een gevechten met full contact

  Deze gevechten gebeuren steeds met wederzijds respect, zeker tijdens de trainingen wordt er heel fair geoefend. Alle trappen moeten boven de gordel tot het hoofd, belangrijk is om met controle de juiste zwakke plekken van de partner te zoeken en aan te duiden.

 • 2.

  Stijl

  Stijl of schijngevecht (vast bepaalde figuren)

  Door vaste stijlfiguren te lopen krijg je de verschillende trappen, afweren en bewegingen onder controle en onder de knie. Dit is een zeer technische aangelegenheid die je in staat zal stellen om nog meer controle te krijgen en nog beter te worden in het gevecht zelf.

Tae Kwon Do

Wat is Taekwondo?

Taekwondo is een Koreaanse verdedigingssport die gekenmerkt wordt door het veelvuldig gebruik van voettechnieken. Taekwondo vloeit voort uit het Taekyon.

Taekyon, de oervorm van Taekwondo dus, is een eeuwenoude krijgskunst en wordt vandaag nog steeds beoefend in Korea.

Taekwondo heeft de laatste jaren aan populariteit sterk toegenomen en wordt vandaag de dag door meer dan 20 miljoen mensen actief beoefend over heel de wereld.

Wereldkampioen

Wist je dat België met Jaouad Achab een wereldkampioen Tae Kwon Do heeft? In de Russische stad Tsjeljabinsk veroverde hij in Januari 2015 de wereldtitel in de klasse tot 63 kilogram. Ontdek hieronder alvast enkele mooie foto's.

Een beetje geschiedenis

Zoals de meeste verdedigingssporten heeft Taekwondo zijn roots in het Verre Oosten. Reeds vele eeuwen geleden werden daar tal van zelfverdedigingstechnieken beoefend, aanvankelijk door monniken en burgers die geen wapens mochten dragen.

Deze technieken werden binnen bepaalde families of clans geheim gehouden tot +/- 1850 n.C. Hierna zijn deze langzaam bekend geworden en hieruit zijn diverse zelfverdedigingssporten ontwikkeld. Het bekendste uit Japan is Jiu-Jitsu en het hieruit geëvolueerde Karate en Judo. Naast deze Japanse verdedigingssporten had men in China het Kempo, Kungfu en het Kun-Tau ontwikkeld; in Korea het Tae-Kyon. De fundamenten van het Taekwondo liggen in het Tae-Kyon en Karate.

Het Tae-Kyon was een oude gevechtskunst die bedreven werd door de Koreaanse edellieden (Hwarang) en die hun beducht maakte door de vele en vooral snelle traptechnieken. In de jaren ‘50 komt oud-generaal Choi Hong Hi (9de Dan) op een idee. Van kleins af aan was hij opgegroeid met het Tae-Kyon en van zijn studietijd in Japan kende hij het Karate. Hij was van mening dat als men beide gevechtssporten zou bijeenbrengen, er een compleet nieuwe gevechtssport zou ontstaan. Van het Karate nam hij de armtechnieken over en van het Tae-Kyon de beentechnieken en bracht dit alles onder in 1 gevechtssport: ‘Taekwondo’.